Arbetsmiljöpolicy gällande sexuella trakasserier hot och våld Musikcentrum Öst
I Musikcentrum Östs verksamhet råder nolltolerans mot sexuella trakasserier, hot om våld och övergrepp. Vittnesmål ska alltid tas på allvar. Vår ståndpunkt när det gäller diskriminering på grund av kön, sexuell läggning, könsuttryck/identitet, ålder, etniskt ursprung, religion eller funktionsnedsättning är att det inte tolereras. All slags diskriminering och trakasserier går emot Musikcentrum Östs grundläggande värderingar.
För anställda:
· Det råter absolut nolltolerans för alla former av fysiska såväl som verbala trakasserier. Detta gäller hot, mobbing, våld och sexuella trakasserier.
· Det är förbjudet att utsätta någon för repressalier ifall denne har anmält eller påtalat att arbetsgivaren handlat i strid med lagen när det gäller sexuella trakasserier eller hot om våld.
· Repressalieförbudet riktar sig mot arbetsgivaren och personal i arbetsledande ställning.
· Den som gör sig skyldig till sexuella trakasserier eller repressalier kan drabbas av disciplinära åtgärder såsom tillrättavisning, varning, omplacering eller skiljande från anställningen genom uppsägning eller avskedande.
· Sexuella trakasserier och hot om våld är straffbart och arbetsgivaren är skyldig att bistå vid en eventuell anmälan. Det är dock den som utsatts som bestämmer om och hur man vill gå vidare.
· Om arbetsgivaren misstänker att sexuella trakasserier eller hot om våld förekommit är arbetsgivaren skyldig att agera och utreda.
· Arbetsgivaren skall också skapa en trygg miljö och markera tydligt mot nedsättande språkbruk eller kränkningar. Arbetsgivaren skall också tillse att miljön för de anställda präglas av trygghet och respekt. I detta ligger även att främja goda och rättvisa förhållanden.
· Arbetsgivaren skall utse en representant som ansvarar för det förebyggande arbetet. Denne har tystnadsplikt.
· Denna policy omfattar alla som utför ett arbete på arbetsplatsen inklusive praktikanter, extraanställda och styrelse.
Om den anställde önskar rapportera sexuella trakasserier eller hot om våld skall verksamhetsledare eller styrelseordförande kontaktas. Denne har både tystnadsplikt och skyldighet att assistera den som är utsatt att gå vidare. Den som inte har förtroende för någon i ledningen eller styrelsen rekommenderas att anmäla händelsen till exempelvis fackförbund eller Diskrimineringsombudsmannen.
• Det är verksamhetsledarens ansvar att förhöra sig om den anställde upplevt våld, hot eller sexuella trakasserier vid varje utvecklingssamtal.
För medlemmar:
Musikcentrum Öst har i spåren av #metoo och i arbetet med Keychange beslutat att även skapa resurser mot sexuella trakasserier och annat olämpligt beteende i musikbranschen. Vi har därför utsett en anställd att få tillgång till ett konfidentiellt e-postkonto där medlemmar både kan söka stöd och rådgivning, men också rapportera olämpligt beteende.
Musikcentrum upplåter också utan kostnad sina lokaler till medlemmar som vill samlas och dela erfarenheter kring negativa erfarenheter kring sexuella trakasserier och hot om våld.