« Alla artister

Girilal Baars

Tonsättare, sångare och musiker — vokal folkmusik och nutida experimentell
Folk/världsmusikNutida/experimentTonsättare
Girilal Baars köpte sin första theremin för över tio år sedan [ett elektroniskt instrument som spelas "i luften" och uppfanns 1919 av Lev Thermen i Sovjetunionen]. Thereminen blev ingången till elektroakustisk musik, kompositionsstudier och nutida musik. Girilal har komponerat musik till filmer, föreställningar, dansstycken och dansvideos, interaktiva installationer och spel. Med röst, elektronik och sensorer jobbar han också med live-improvisation, ofta med text-baserade idéer som utgångspunkt.
Visa merVisa mindre
Girilal Baars Trio med Ulf Eklund och Jan Gezelius närmar sig den akustiska musiken med arrangemang av gamla folksånger och egna sånger. Arrangemangen är präglade av en strävan efter att förmedla sångens berättelse, oavsett vilket språk det rör sig om. Tuvinsk strupsång, finska zigenarsånger, mordvinsk a cappella, blues och rysk chanson—allt samsas med kontrabas, ukulele, mandolin, gitarrer, dobro, doshpulur, saz och olika slagverk. Med ungefär samma repertoar i grunden, gör Girilal även solokonserter. Bland annat har han turnerat i Ryssland i några omgångar de senaste åren. 

"Litanies in Zero Kelvin" från 2008, är ett längre solo-stycke för röst, theremin och elektronik som valdes ut till de Nordiska Musikdagarna i Oslo 2009. Stycket har också laddats ner över 20000 gånger sedan utgivningen på Clinical Archives i April 2010. I "Litanies in Zero Kelvin" har Girilal låtit de gamla folksångerna möta den nutida musikens idéer—en strävan att förena de två olika musik världarna som Girilal jobbar med. 

Finlands-baserade Äijä är en vokalkvartett som Girilal grundade tillsammans med Eero Turkka, Pekko Käppi och Taito Hoffrén. Sedan dess har de sjungit på festivaler och turnéer i Finland och Sverige. Deras skiva "Jet-Black" nominerades till en EMMA 2009 (Finlands motsvarighet till Grammis). Repertoaren är vokal polyfonisk folkmusik från stora delar av världen: Ryssland, Sardinien, Estland, Mordvinien, Finland mm.