« Alla artister
foto Sophia Hogman Myrbacka

Vega & Nika

Svensk folkmusik på fiol, röst och piano
Folk/världsmusik
Vega Nordkvist och Annika Hammer har ett tätt och drivet samspel som tilltalar såväl inbitna folkmusiker som popsnören och barockmusikentusiaster. För Vega & Nika är den rena dansmusiken och den berättande sången/visan lika viktiga, liksom att motverka den uppdelning i vokal och instrumental traditionsmusik som har kommit att bli allt mer framträdande på den svenska folkmusikscenen.
Visa merVisa mindre
Vega Nordkvist är uppväxt med musik i familjen och fick sitt första instrument i treårspresent. Dalarna är hennes musikaliska hemmaplan, och under sina musikhögskolestudier ägnade hon sig främst åt traditionell fiolmusik därifrån. Vega älskar stämspel och när hon spelar i ensemble så strävar hon efter att hitta andra roller än den traditionella melodispelaren, något hon får utlopp för i duon Vega & Nika.

Annika Hammer har en bakgrund som klassisk pianist men har hämtat inspiration både från populärmusik och från det traditionella låtspelet på fiol för att hitta sitt eget sätt att använda pianot inom folkmusiken. Men det är rösten som med tiden har blivit hennes huvudinstrument. Text och språk är viktigt för Annika och hon finner stort nöje i att utforska andra dialekter än sin egen när hon sjunger.

Vega och Annika träffades på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm hösten 2015 och började ge konserter tillsammans något år senare.