Resonate UA-talangen Alina Zalozna på 32 Jazzclub i Kyiv

Åsikt #40: Konst i krig

 Den här texten skrivs tidigt i mars 2025. Det är i en tid när verkligheten tycks närmast ogripbar. Med den hastighet som ord som rimlighet, ansvar och moral devalveras så är det hög sannolikhet att orden får en annan betydelse när de läses än när de skrevs. Hur kan man annars tolka att anfall plötsligt blir försvar och att ordet diktatur upphört att ha någon som helst konkretion. Solidaritet är något man vinner om man har rätt kort på handen. Tillvaron har rört sig bortom det surrealistiska och många med mig går runt med en klump i magen just nu. Därför kanske det är dags att börja tala om lingvistisk resiliens och ord som jag menar har en förutsättning att behålla sitt värde i turbulenta tider och jag vill börja med ordet kultur.

Ni som följer ”buller” vet att Musikcentrum Öst har arbetat nära det ukrainska musiklivet länge. Efter Rysslands utökade anfallskrig startade vi ett nödresidens för artister på flykt, och i december 2024 initierade vi en långsiktig satsning och samarbete med det ukrainska musiklivet och i synnerhet jazz- och folkmusikcommunitiet under namnet Resonate UA. Projektet går ut på att stötta utvalda talanger och ge dem verktyg för en internationell karriär. Några av dem har valts ut att delta på musikmässan jazzahead! i Bremen och i höst fortsätter vi med samma koncept för folkmusiker med sikte på WOMEX. Just nu håller internationella föreläsare en serie on line-seminarier kring PR, branding, skivbolagsstrategier och internationell promotion för deltagarna.

Det är en speciell upplevelse att nörda ner i musikalisk estetik och ”manageriella” prioriteringar för artisterna , och diskutera hur man närmar sig ett internationellt label och betydelsen av en utvecklad grafisk profil, samtidigt som ens nations frihet står på spel och tusentals människor dödas varje dag. Strömavbrott, missil- och drönarattacker är vardagen, speciellt i östra Ukraina och vi har fått skapa en back-up plan för hur alla ändå skall kunna tillgodogöra sig workshops och seminarier oavsett vad som händer. Det är en vardag som på många plan är helt obegriplig för oss samtidigt som vi delar den på distans. Med bakgrund av stressen och oron, och den sorg som nästan varje ukrainare delar kring förlorade anhöriga eller vänner, så kan man faktiskt säga att Resonate UA är en kombination av konkret traumahantering och karriärutveckling på internationell nivå.

Vad som också slår oss är hur otroligt viktig kulturen och musiken i synnerhet är för deltagarnas självbild,. Detta föder tankar om vilket grundläggande behov den är. För det är inte kulturarbetare som i dessa allvarstider borde kamma sig och göra något nyttigare, nej snarare har jag stärkts i min insikt att kulturen är det innersta av hela vårt samhälles mentala utveckling. Kulturen är ett grundläggande elementa i att vidmakthålla och utveckla frihet, demokrati och kritiskt tänkande, och i förlängningen en omistlig del av det som utgör vårt försvar.

Vi minns bilderna av hur Kyiv-borna täckte sina statyer och offentliga konstverk med  sandsäckar, och hur konstnärer, musiker, dj:s, skådespelare och författare fortsätter att värderas och stöttas även i ett land under attack.  Klubblivet blomstrar även om man måste hantera utegångsförbudet kl 23h00. Utövarna blir organiskt sammanvävda med den ukrainska berättelsen trots en akut krigssituation. Den ukrainska kulturen av idag handlar inte om något dammigt tillbakablickande utan sker i en kontext där tradition, nutid och en utforskande framtid samexisterar. Det här var något som vi såg när de unga ukrainska artisterna sökte till programmet, det är ett musikliv som vill framåt men som också vet var de kommer ifrån, och är oerhört stolta både över sin bakgrund och den dynamiska framtid dit de är på väg. Det har varit en omtumlande, perspektivskapande och lärorik tid för oss alla som deltar i projektet. Och som visar fram ett musikliv som är så långt från en offerroll man kan komma.

Det är också därför det här är en unik möjlighet för Sverige att bygga broar. Det ligger i tangentens riktning för MCÖ, men jag hoppas också för fler. Det kan och borde vara detsamma för det svenska kulturlivet. Möjligheten till samarbeten kommer att vara exceptionella och om vi kan bygga vidare på alla mellanmänskliga kontakter som redan finns mellan Sverige och Ukraina så kommer det att gynna bägge länders kulturliv exponentiellt. Och för publiken är det chans att utforska en makalös musikkultur. Lyssna, köp digitala releaser eller album, se de ukrainska artister som kommer till Sverige. De som upplevde minifestivalen på Fasching 2023 med LELÉKA Quartet, Roksana Smirnova & Misha Kalinin Duo och GANNA Ensemble vet exakt vilken konstnärlig nivå jag syftar på.

Men jag vill också uppmana svenska kulturpolitiker och beslutsfattare att dra lärdomar av dagens situation. Det borde inte behöva krävas en kris för att se de värden vi har. Alla vi som jobbar med kulturskapare känner den press som oerhört många lever under idag, hur skör den mänskliga komponenten av kulturlivet är. Hur självklart det än må vara, vi måste säga det om och om igen, kultur skapas av människor. Och om man värderar kulturlivet måste man också skapa rimliga förutsättningar för de artister, koreografer, regissörer, musiker, författare, fotografer och andra som skapar och utvecklar kulturen. Det här kan vi lära oss från hur det ukrainska samhället stöttar och lyfter fram sina artister och konstnärer.

Det är tillsammans som vi skapar vår gemensamma berättelse och det är i den berättelsen som vår styrka kommer att sitta. Vi måste få ett nytt mindset där kulturen inte ses som ett skal om vi har råd när det andra är avklarat, utan i stället som kärnan, det som formar oss som människor och som ger alla delar av samhället avgörande mental och kreativ energi. Kulturen kan skapa en röst och relevans för de avgörande frågorna oavsett om det handlar om social hållbarhet, demokrati, nationell gemenskap, kritiskt tänkande eller klimatfrågor. En röst som kan bära budskap utifrån både fakta och känslor. Och ge oss kraft att genomföra det vi behöver göra tillsammans.  På samma sätt som grannsämja, krismedvetenhet och matförsörjning är en del av försvaret så är kulturen det på det helt avgörande inre planet. Om vi finge en kulturpolitik som kan se dessa värden så skulle vi tillsammans kunna bygga ett hållbart och motståndskraftigt samhälle.

 Ta hand om er,

Ragnar Berthling, verksamhetsledare Musikcentrum Öst

Läs mer om Resonate UA här: