Barnrättspolicy Musikcentrum Öst
§1 En stor del av Musikcentrum Östs (MCÖ) arbete handlar om projekt som riktar sig till barn och unga och vi har en grundläggande princip att sätta barnets rätt till kultur i fokus men också deras säkerhet och trygghet. MCÖ följer barnkonventionen och sätter barnet i centrum där barnets bästa alltid beaktas. Grundprinciperna om lika rättigheter och ickediskriminering, barnets bästa, barnets liv och utveckling och barnets delaktighet och inflytande skall alltid genomsyra MCÖ:s projekt och verksamhet.
§2 Det råder absolut nolltolerans för alla former av fysiska såväl som verbala trakasserier inom organisationen (vilket är reglerat i MCÖ:s arbetsmiljöpolicy). Detta gäller hot, mobbing, våld och sexuella trakasserier.
§3 MCÖ följer alla lagrum som reglerar barns rättigheter och det är verksamhetsledarens skyldighet att hålla hela organisationen uppdaterad i dessa frågor. Styrelse och personal har genomgått barnombudsmannens grundläggande webutbildning för att samsyn och förståelse skall råda i organisationen.
§4 All personal, extrapersonal, styrelse och praktikanter omfattas av denna policy. För personal som kommer i kontakt med barn i de projekt som MCÖ arrangerar eller medverkar i (musiker, konstnärlig personal och producenter) skall utdrag ur belastningsregistret begäras.
§5 Eventuella rapporter om missförhållanden även gällande barns skydd och rättigheter. skall följa de principer som finns reglerade i MCÖ:s arbetsmiljöpolicy. Rapportering om missförhållande sker i första hand till verksamhetsledare eller styrelseordförande. Om inte förtroendet finns för dessa är t ex fackförbund eller diskrimineringsombudsmannen (eller vad gäller barn och unga barnombudsmannen) lämpliga instanser för att rapportera eventuella missförhållanden. Skulle missförhållanden vara av en sådan art att det finns misstanke om brott skall också MCÖ bistå vid eventuell anmälan. I denna policy, som tydligt deklarerar nolltolerans för all form av diskriminering finns också en uppförandekod för alla anställda. Detta inkluderar även kontrakterade tillfälliga uppdragstagare. Här regleras saker som bemötande och språkbruk.
§6 Denna policy gäller även utanför MCÖ:s lokaler och när projekten sker på exempelvis ett konserthus, i en skola eller ett kulturhus, är ansvaret delat med huvudman eller annan samarbetspart. MCÖ skall i dialog med dessa säkerställa att principerna i barnrättspolicyn följs. Ansvaret för att säkerställa samverkanspartens personal i dessa avseende ligger dock på samverkansparten.
§7 I arbete med barn med olika former av funktionsvariationer skall särskild omsorg fästas vid att all personal inte bara följer barnrättspolicyn utan också är förberedda på de särskilda krav som ställs i kontakterna med barnen.