Musikcentrum Öst har under lång tid verkat för att hitta och stötta musiker som är underrepresenterade på barn-scener runt om i landet. Bristen beror på flera faktorer och däri inkluderas bristande tillgång till resurser och möjligheter, kommunikationshinder, bristande nätverk samt ren rasism och diskriminering inom kultursektorn.

I MCÖ:s ordinarie verksamhet ingår att coacha och utbilda musiker kring de strukturer som omgärdar barnmusik-området, samt marknadsföra och förmedla medlemmar till arrangörer. Vi ser dock följande svårigheter för musiker som aldrig spelat för barn som vi tyvärr inte har resurser att avhjälpa i nuläget: 


  • Registöd
    Barn kan möta samma musik som en vuxenpublik – men ofta blir mötet bättre om man som musiker fått möjlighet att bearbeta sin akt för att möta en yngre publiks behov. Att få hjälp av en professionell regissör bidrar till att produkten blir mer anpassad och att musikern utvecklas och lär sig hantera publiksegmentet på egen hand. 

  • Provpublik
    Att få spela föreställningen mot provpublik ett flertal gånger är avgörande för en barnföreställning. Feedback från publiken samt regihjälp efter feedback lyfter dramaturgi och framförande. 

  • Lön under repetition och vid audition
    Många barnföreställningar förväntas göra audition på regionala musikinstitutioner utan ersättning för framträdande eller resor / boende. Många föreställningar tas också fram utan att medel lagts på lön under repetitioner eller eventuella utbudsdagar. 

  • Foton och avfilmat material
    Ofta krävs en avfilmad föreställning för att komma i beaktande hos inköpare. För att kunna marknadsföra sig i dagens digitala samhälle krävs också professionella bilder samt copytext (det senare hjälper MCÖ till med). 


AKTIVITETSPLAN
Vår 2024: Kartläggning och uppsökande verksamhet för att hitta underrepresenterade musiker till projektet (möten, konserter, kontakt med föreningar/nätverk). Sanktionera regissörer, fotografer och lokaler för projektet.
Höst 2024: Coachning av tre musiker kring strukturer i barnmusik. Regihjälp + lokal + föreställningar för provpublik. Filmning + foto av föreställning. Insälj till regionala & kommunala musikinstitutioner. 

Vår 2025: Delta i utbudsdagar för regionala och kommunala musikinstitutioner och marknadsföras via MCÖs kanaler (nyhetsbrev, sociala medier, hemsida, ev. utbudsdag). Coachning av tre musiker kring strukturer i barnmusik. Regihjälp + lokal + föreställningar för provpublik. Filmning + foto av föreställning. Insälj till regionala & kommunala musikinstitutioner.

Höst 2025: Utvärdering och uppföljning samt fortsatt marknadsföring inför vårens utbudsdagar för inköpare.

Genom projektets stöd och möjligheter kommer musikerna inom de underrepresenterade grupperna att få ökad tillgång till arbetsmarknaden inom barnmusikområdet. De kommer också att utveckla sina kunskaper och kapacitet som professionella artister genom regissörsstödet, utbildningen och marknadsföringen som erbjuds. Genom att erbjuda en mer diversifierad och inkluderande musikalisk repertoar kommer barn och unga få en bredare upplevelse och tillgång till musikalisk underhållning som är mer representativ för samhället i stort.

Detta sammantaget kommer att öka medvetenheten och förståelsen för kulturell mångfald samtidigt som det ger stöd och möjligheter för musiker som är underrepresenterade att utöva och främja sin konst inför en yngre publik.